top of page

Проблема смітників


Проблема смітників стоїть перед людством, мабуть, з того самого часу, як воно з'явилося на землі, і чимдалі, тим вона стає серйознішою.


На жаль, в даний час проблема утилізації сміття особливо зачіпає не тільки с. Лісники, але і всю Україну. Це одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища.


У кожному людському помешканні утворюється величезна кількість непотрібних матеріалів та виробів, починаючи від старих газет та журналів, порожніх консервних банок, пляшок, харчових відходів, обгорток та упаковок, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом та поламаною побутовою чи офісною технікою.


Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на вулиці, біля торгових точок. Всюди нас оточують папірці, обгортки з пластика, скло, целофан і т. ін.


Із зростанням кількості міст та промислових підприємств постійно збільшується кількість відходів. Промислові і побутові відходи створюють безліч проблем,таких як транспортування, зберігання, утилізація та ліквідація.


Сміття утворюється і накопичується не лише у житлових приміщеннях, а й у офісах,адміністративних спорудах, кінотеатрах і театрах, магазинах, кафе й ресторанах, дитячих садках,школах, інститутах, поліклініках та лікарнях, готелях, на вокзалах, ринках чи й просто на вулицях.


Викидаючи сміття, люди порушують один з основних екологічних законів кругообіг – речовин у природі. Адже, вилучаючи з природи чимало речовин, людина змінює їх до невпізнанності повертає у природу у вигляді сміття, яке не розкладається на вихідні речовини природнім шляхом.


Наш підхід до збору сміття набагато відрізняється від європейських методів. За кордоном прийнято розформовувати сміття у відповідності з типом відходів. Вас неминуче оштрафують, якщо в контейнер для скла ви викинете метал або пластик. Так набагато простіше проводити повторну переробку сміття. В Україні утилізація закінчується на вивезенні різного роду відходів на звалище. Величезні сотні гектарів забрудненої землі стають непридатними для життя і виділяють шкідливі речовини (запахи).


Незрозуміло, чому не вживаються заходи для більш раціональної утилізації відходів. Адже колись, а точніше дуже скоро, не вистачить на Землі місця для всіх куп непереробленого сміття. Замість цього виникає все більше виробів із хімічних матеріалів, які не розпадаються самі, ну а при розкладанні через сотні років гублять навколишнє середовище.


Три тисячі переповнених сміттєвих полігонів і десятки тисяч нелегальних смітників становлять небезпеку для природи й людей. Тільки впровадження замкнутого циклу переробки побутових відходів дозволить вирішити цю проблему.


Для всіх нас дуже важливо усвідомити, як це усвідомили мешканці розвинених країн, наскільки "сміттєвий вал" небезпечний для міста, довкілля. Не менш важливо й те, що й цю проблему можна легко подолати, зробивши невелике зусилля над собою.


На жаль, знайдуться лише поодинокі громадяни, котрі нестимуть обгортки від морозива чи бляшанку від пива бодай 100 метрів, розшукуючи смітник. Але й навіть коли цей смітник поруч, наприклад, на зупинці транспорту, все одно, купи сміття знаходяться де завгодно поруч із ним. То ж, можливо, європейський вибір починається з банально знайомого з дитинства, але такого складного принципа -чисто не там, де прибирають, а там де не смітять.


Избранные посты
Последние посты
Поиск по тэгам
Тегов пока нет.
Следите за нами
  • Facebook Clean
  • YouTube Clean
  • Twitter Clean
  • Instagram Clean
bottom of page